Koulu ei ole saari - Stadin Ammattiopiston verkoitettu Pro Tools/RedNet-järjestelmä

Nopea verkko tuo äänen työpisteisiin.

Helsingin Arabiassa Muotoilijankaduilla sijaitsevassa Stadin Ammattiopistossa liikkuvan kuvan ääni keskitetään nopean Dante ja RedNet -verkon avulla toimiviin työpisteisiin.

Studio-HDR

Tarkkaamoissa luotetaan Avid / Pro Tools -työasemiin ja liikkuvaa kuvaa katsotaan projektorin ja ääntäläpäisevän valkokankaan kautta. Kun RedNetin lisäksi otetaan käyttöön koulun Ethernet-verkko, voidaan ääntä tuoda työstettäväksi käytännössä mistä tahansa tilasta verkon alueella.

"Itse ajatus meillä on se, että koulu ei ole saari. Laaja-alaisen AV-viestinnän tutkinnon äänilinjan erikoispainotusalueena on liikkuvan kuvan ääni. Laajimmillaan se tarkoittaa tuotantoja elokuvateatteriin ja pienimmillään vaikkapa web-käyttöön. Dante ja RedNet mahdollistavat sen, että mistä tahansa yksiköstä voidaan äänittää ja siirtää ääntä. Viimeinkin ollaan siinä vaiheessa, että kaikki toimii" kertoo opettaja Ilkka Väisänen, ja jatkaa:

"Täällä koulutetaan tulevaisuuden tekijöitä, joten meidän on tärkeää opettaa oppilaat ajattelemaan, ja soveltamaan oppimaansa sitten myös kentälle. Tähän onkin tarjolla hyvät lähtökohdat. Järjestelmä on nopea ja laadukas, ja opettaa oikeisiin työtapoihin. Kun fokus ei katoa epäolennaisiin, pysyy äänityön kuva alusta alkaen selkeänä. Samalla syntyy uusia haasteita, ja me opettajat saamme itsekin tehdä kovasti työtä että pysymme ajan tasalla kehityksessä mukana."

RedNet-Pro-Tools-HD-Header-imgOppilaiden käytössä on kolme Avid Pro Tools HDX2 tarkkaamoa, joissa käyttöliittymänä toimivat 32-kanavaiset Avid S6 32 -kontrollerit, sekä kaksi Pro Tools HD Native -tarkkaamoa, joissa Avid Artist Mix tai Artist Control. Lisäksi on kaksi Pro Tools -luokkaa, joissa yhteensä 39 työasemaa ja 3.1 ja 2.0 -kuuntelut. Kaikissa viidessä tarkkaamossa on RedNet 5 Pro Tools -interfacet, joiden kautta tarkkaamosta verkkoon ja takaisin kulkee 32 kanavaa.

Ilkka Väisänen: "Äänityöläisen tärkein työkalu on kuitenkin ne korvat. On pyritty luomaan tänne sellaiset tilat, että on helppo kuulla, ja parhaiten toimivien järjestelmien valintaan onkin mennyt suunnitteluaikaa. Tässä meillä on ollut yhteistyökumppaneista paljon apua, erityiskiitokset niin Janne Riionheimolle kuin Lari Paavilaiselle. Asiat eivät ole vaikeita kun ne on hyvin suunniteltu. Kun reititys on kerran selitetty, ovat oppilaat saman tien pystyneet ottamaan Danten ja RedNetin haltuun. Lisäksi ollaan panostettu ergonomiaan, ratkaisut on pitänyt kehittää monitoimisiksi, kun sama tila palvelee niin äänen käsittelyä kuin opetustilana."

Tilojen lisäksi verkon alueella liikkuu kaksi studioräkkiä, joissa on yhteensä 32 kanavaa kauko-ohjattavia mikrofonietuasteita ja 16 kanavaa linjatason signaaleille. Tallennuspisteet voi siis sijoittaa minne tahansa, ja räkkejä voi käyttää yksinään, yhdessä, verkotettuina tai vaikka suoraan tallentavaan koneeseen kytkettynä. Monipuolinen järjestelmä mahdollistaa yhtäaikaisen tallennuksen useammalla Pro Tools -järjestelmällä, samasta tai eri lähteestä. Kun verkon kautta voidaan myös siirtää 32-kanavaista ääntä tarkkaamosta toiseen, voi viisi tarkkaamoa halutessaan kytkeä vaikka yhdeksi valtavaksi Pro Tools -massiivijärjestelmäksi. Nettikameroilla räkeiltä saadaan myös videoyhteys tarkkaamoihin.

"Varsinkin digitaalipuolella työnkuvan ymmärtäminen on kaiken a ja o. Jos on jo koulussa saanut kehittää korvaansa, osaa jatkossakin havaita ongelmat joita eri työympäristöissä tulee vastaan. Tulevaisuuden tavoite olisi, että sitten kun on itse eläkkeellä, voi mennä hyvillä mielin kuuntelemaan kuinka entiset oppilaat tekee todella hyvää soundia" lopettaa Ilkka Väisänen haastattelun.

32-channel-system-diagram2
Kalusto:
  • 3 x Avid Pro Tools HDX2 + Avid S6
  • 2 x Pro Tools HD Native + Avid Artist Mix / Artist Control
  • 2 x Pro Tools luokkaa. joista toisessa 20 Pro Tools työasemaa + Genelec 3.1 -kuuntelu, toisessa 19 Pro Tools työasemaa ja 2.0 kuuntelu
Focusrite Rednet:
  • 5 x RedNet 5 PT interface
Small Studio Rack:
  • 1 x RedNet 4, 8-kanavainen mikrofonietuaste
  • 1 x RedNet 1, 8-kanavainen I/O
  • Nettikamera
Large Mobile Rack:


  • 3 x RedNet 4, 8-kanavainen mikrofonietuaste

  • 1 x RedNet 1, 8-kanavainen I/O
  • Nettikamera

Yhteensä 32 kanavaa kauko-ohjattavia mikrofonietuasteita ja 16 linjatason I/O -kanavaa