MOTU-äänikortit tarjoavat nyt AVB/TSN Ethernet-tuen OS X -ympäristöön

Uusi MOTU Firmware-päivitys avaa kortit Mac® koneille joiden käyttöjärjestelmänä on uusi OS X® El Capitan (10.11).

Verkotettavuus parani olennaisesti moneen suuntaan, kun MOTU julkaisi ilmaisen järjestelmäpäivityksen uuden sukupolven äänikorteille, kuten 1248, 16A ja 8M, jotka hyödyntävät AVB/TSN Ethernet -väylää.

MOTU vastaa ajan haasteisiin yhdistämällä tunnetun laatunsa uuteen Mac-alustan AVB/TSN Ethernet-verkotettavuuteen. Näin luotavat järjestelmät palvelevat kaikkia kuviteltavissa olevia äänityön muotoja, projektistudiosta massiivisiin monen tarkkaamon ja soittotilan tuotantokomplekseihin, jopa useamman rakennuksen laajuisiin kokonaisuuksiin. Sadan metrin pituiset metallikaapelivedot pisteestä pisteeseen, tai monta vertaa pidemmät optiset yhteydet ovat mahdollisia, kun verkotetaan urheiluareenoja ja kokonaisia studiokyliä.

motu-ethernet-mac-diagram

MOTU-kortit voi liittää Mac-koneisiin tavallisella CAT-5e tai CAT-6 Ethernet-kaapelilla. Kaapelin pituus voi olla jopa 100 metriä. Väylä pystyy kuljettamaan molempiin suuntiin 64 audiokanavaa, joiden näytteenottotaajuus voi olla jopa 192 kHz. Kaikki uudet Mac-koneet joissa on Ethernet-väylä ja OS X 10.11 -käyttöjärjestelmä ovat päivityksen piirissä.

Ethernet mahdollistaa USB- ja Thunderbolt-väyliä edullisemmat ja pidemmät kaapelivedot, sekä täyden verkotettavuuden. Verkon ansiosta MOTU-äänikortit on mahdollista sijoittaa kauas työasemasta ja lähemmäs äänilähdettä tai kytkentätaulua. Ethernet-verkon käyttö myös vapauttaa työaseman USB- ja Thunderbolt-väylät näytöille ja lisälaitteille, ja mahdollistaa kokonaisuuden lähes rajattoman laajentamisen.

Useamman MOTU-äänikortin liittäminen työasemaan käy helposti kohtuuhintaisen viiden portin MOTU AVB Switch™ -yksikön tai vastaavan AVB/TSN-yhteensopivan Ethernet-yksikön kautta. Näin on helppo luoda laaja audioverkko, jossa kaikki laitteet voivat lähettää ja vastaanottaa monikanavaista PCM-audiota täydellä näytteenottotaajuudella toisilleen. Latenssi pysyy matalana läpi verkon jopa silloinkin kun käytetään useamman reitittimen järjestelmää, ja kaikki verkon laitteet ovat yhteydessä toisiinsa.

AVB/TSN-verkkoliikenne toimii omalla taajuuskaistallaan häiritsemättä muuta verkkoliikennettä. AVB/TSN muodostuu joukosta Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) 802.1 standardeja joilla kehitetään entistä matalalatenssisempia verkotusratkaisuja. Jo nyt AVB/TSN kykenee jopa kuuden reitittimen yhdistelmiin ja välittämään yli 500 audiokanavaa verkon yli. Tulevaisuudessa AVB-verkko muuttuu kokonaan TSN (Time Sensitive Networking) -verkoksi kun vanhaa audio- ja videoverkkoa laajennetaan muille median muodoille, silloin on odotettavissa että kapasiteetti vain kasvaa.

Uusina ominaisuuksina mukana MOTU AVB/TSN -päivityksessä on myös etuasteen etäohjaus, EQ:n ja kompressorin uusi graafinen käyttöliittymä, SMPTE-aikakoodituki, LTC-aikakoodin muunnos MTC midiaikakoodiksi sekä verkkolaitteiden suojaus salasanalla. Uudistukset mahdollistavat monenlaisten laitteiden sujuvan integroinnin osaksi järjestelmää.