G&L

gl_logo

G&L - Leo Fenderin perintöä vaalimassa

Eräs kitarahistorian merkittävimmistä keksijöistä, ellei merkittävin oli Leo Fender. 1909 syntynyt Leo Fender teki ensimmäisen kitaransa jo 1920-luvulla, 16-vuotiaana, mutta ei koskaan ehtinyt opetella soittamaan kitaraa. Sen sijaan hän kuunteli soittajia, erityisesti oman ikäpolvensa cowboy-kitaristeja, ja pyrki tekemään aina vain paremmin toimivia soittimia kohtuuhintaan. Hän ei juurikaan pitänyt lomia, ja suunnitteli kitaroita ja niiden osia joko kotonaan tai keksijän työpajaa muistuttavassa työhuoneessaan aamuyön tunteihin.

Sähkökitara oli radio- ja vahvistintekniikasta kiinnostuneelle Leolle tapa päästä eroon akustisten ongelmista, antaa musiikin soida täysipainoisesti ja tarjota niin soittajille kuin heidän yleisölleen parhaat edellytykset elämyksiin. Myös soittajan liikkuvuus oli Leolle tärkeää, hän näki, että ajatus hiljaa paikallaan istuvista muusikoista solistin taustalla oli aikansa elänyt.

Säilyttääkseen kosketuksen soittajiin, Leo Fender rakennutti tehtaan yhteyteen myös studion, joka oli veloituksetta soittajien käytössä. Siellä nämä pääsivät yhdistämään uusimmat soitinkeksinnöt musiikkiinsa, ja antamaan palautetta tuoreeltaan.

Aika astua eteenpäin

Kun Leo Fender ja yhtiökumppaniksi 1948 liittynyt George Fullerton - George ja Leo, G&L - myivät Fender-kitaratehtaansa jättimäiselle CBS-yhtiölle vuonna 1965, se oli kasvanut pienestä pajasta 27 rakennuksen ja 600 työntekijän massiiviseksi teollisuuslaitokseksi. Silti tuotanto kulki kysynnän jäljessä, suosituimpia malleja ei kerta kaikkiaan ehditty tehdä tarpeeksi, eikä Leo Fender toisaalta halunnut kaventaa tarjontaakaan. Oli aika siirtyä eteenpäin. Leo Fender kokeili jopa eläkkeelle siirtymistä, mutta omien sanojensa mukaan "palasi töihin heti, kun oli saanut Zane Greyn villinlännen-romaanit luetuksi".

Music Man -soitintuotanto kesti 1970-luvun loppuun, jolloin Leo ja George perustivat G&L-tehtaan, tavoitteenaan hioa jo klassikoiksi muuttuneita kitarainnovaatioitaan vielä hieman paremmiksi, vielä hiukan huolellisemmin, muistaa käsityön rooli ja pitää tuotanto tarpeeksi pieninä sarjoina jotta joka yksityiskohtaan ehtii paneutua. Tämä perintö elää G&L-kitaroissa ja -bassoissa vahvana, ja vaikka Leo Fender poistui keskuudestamme 1991 ja George Fullerton 2009, luodaan G&L-kitaroiden USA-mallit ja custom-luokan soittimet edelleen Fender Avenuella, Fullertonissa, Kaliforniassa, alkuperäisten Fender-kitaroiden syntysijoilla.

Kun yhdistetään uusimmat innovaatiot ja koetelluimmat klassikkoratkaisut, syntyy kitaroita, joista käyttövarmuus, käytännöllisyys ja keikkakestävyys paistaa jo matkan päähän. "Pulttikaula", banjojen rakenteesta keksitty ruuvikiinnitetty kitaran kaula joka mahdollistaa eri kaulojen ja runkojen yhteen sovittamisen on eräs Leo Fenderin tavaramerkki, samoin mikrofonien ja säätimien kiinnittäminen yhteen pleksiin kerralla irroitettavaksi, virityskoneistojen sijoittaminen riviin jotta kieli matkustaisi suoraan ja monet muut käytännölliset ja korjaajaystävälliset ratkaisut joita nykyään pidetään itsestään selvästi alan standardeina.

Kehitys ei kuitenkaan pysähtynyt, ja G&L onkin sekä etsinyt että kehitellyt koko ajan uusia parannuksia, tarvittaessa valmiina palaamaan takaisin jos uudistus ei miellytäkään. Myös prototyypit myydään firman sivujen ja soitinkauppiaiden kautta. G&L:n suunnittelijat tietävät, että se, mikä kulloinkin on paras mahdollinen ratkaisu, muuttuu kehityksen ja keksintöjen myötä.

GL kitaroita soundtools myymala

G&L-kitaroita Soundtoolsin myymälässä Helsingin teollisuuskadulla


Tarve luoda hyvästä parempaa

G&L-soittimet ovat äärimmäisen käyttökelpoisia, kestäviä, ja niiden valmistuksessa yhdistyvät uusin tarkkuusteknologia ja perinteinen käsityö. Jokainen yksilö testataan lopuksi soittamalla. Vaikka mallit saattavat näyttää varsin perinteisiltä ja kaikille tutuilta, löytyy niistä monenlaisia uudistuksia joilla hyvästä on tehty vielä vähän parempi.

Tallapuolella suurin uudistus on Saddle Lock -rakenteessa, jossa tallapalat puristetaan säädön jälkeen pienellä ruuvilla yhteen, jotta sustain ei kärsisi turhista resonansseista. Saddle Lock -talloissa on bassopuolella puun syihin nojaava metalliblokki, jolla varmistetaan että runkopuu todella värähtelee. Dual Fulcrum -vibratokoneisto taas nojaa veitsenterävästi massiivisiin messinkiankkureihin, ja vibrakammella voi sekä nostaa että laskea virettä. Kielten läpivienti runkopuun läpi on myös käytössä niissä malleissa joissa se eniten sointia parantaa.

G&L-soittimissa on kaksiosainen Non-Compression -kaularauta, jonka ansiosta hienosäätö ei muuta kaulan hienovirettä ja vaikuttaa koko otelaudan pituudelta ilman kompromisseja. Otelauta työstetään supertarkalla automaattilaitteistolla (PLEK) kitarakohtaisesti niin, että aina saavutetaan paras mahdollinen kosketus juuri työn alla olevalle kaulayksilölle, ja viimeistellään käsin.

G&L-soitinten elektroniikka on yhtä edistynyttä. L-2000 -basso toi ajatuksen aktiivi- ja passiivijärjestelmien rinnankäytöstä ja mikrofonien monipuolisemmista rinnan- / sarjaankytkennöistä tarjolle jo vuonna 1980 minkä jälkeen innovaatioita on kehitelty aina vain edemmäs. Vuoden 1983 superkevyt SC-2 -kitara esitteli Magnetic Field (MFD) -mikrofonien ainutlaatuisen laajan ja lämpimän soinnin. Näitä innovaatioita on sittemmin sovellettu muissakin G&L-malleissa. Myös perinteisiä ratkaisuja on tarjolla, niin klassisten Alnico-mikrofonien kuin Leo Fenderin klassikkobassojen rinnakkaisten napapalojen ystäville.

Soittimista on tarjolla niin loistomalleja kuin edullisia perussoittimia Leo Fenderin "T-Ford ja Cadillac" -ideologian mukaisesti, mutta niitä kaikkia yhdistää erinomainen työn laatu, keikkakestävyys ja soitettavuus. G&L:n ajatuksena onkin tarjota soittajille työkonetta koko loppuiäksi.

Aika hyvä lähtökohta.

Lisätietoja löydät G&L:n verkkosivulta