Lakland

lakland_logo

Mikä Lakland?

Estetiikaltaan tutun oloinen Lakland saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa hyvinkin perinteiseltä, mitä se tavallaan onkin. Soitettaessa sen todellinen identiteetti kuitenkin iskee kasvoille mielettömän soitettavuuden ja soinnin muodossa. Etenkin Amerikassa valmistettujen lippulaivamallien sirot ölyviimeistellyt kaulat ja tarkoin valitut puut saavat soittimen tuntumaan ja kuulostamaan vuosikymmenen verran sisään soitetulta luottokumppanilta. 

 

Lakland-bassoja Soundtoolsin myymälässä TeollisuuskadullaLakland päästä varpaisiin

 • Virittimet: 5-kielisissä bassoissa Lakland käyttää Hipshot Ultra-Lite-virittimiä, jotka ovat rakenteeltaan kevyitä ja joiden perinteinen ulkonäkö sopii hyvin bassojen estetiikkaan. 5-kielisten bassojen kielet painetaan lähelle lapaa yhdellä teräksisellä kielenohjaimella. 4-kielisissä bassoissa satulaan kohdistuva paine toteutetaan suoraan Hipshotin virittimillä joiden sylinterimäinen runko painaa kielen itsestään lähellä soittimen lapaa. 

 • Vahvistettu lapa:  Kaikkien kielisoitinten heikoin kohta, eli paikka jossa kaula muuttuu lavaksi on Lakland-bassoissa vahvistettu satunnaisten iskujen varalta.

 • Otelauta: Nauhallisissa malleissa otelauta on vaahteraa/linnunsilmävaahteraa (eebenpuu-doteilla) tai ruusupuuta (vaahteradoteilla). Nauhattomissa malleissa otelauta rakennetaan eebenistä, joka on saatavilla nauhamerkintöjen kera tai ilman merkintöjä. On sanomattakin selvää, että Laklandin otelautapuut ovat äärimmäisen tarkkaan valikoituja ja laadukkaita.

 • Kaula: Kaikkin USA-valmisteisten Lakland-bassojen kaulat valmistetaan ns.
  neljännessahatuista puista. Tämä tarkoittaa sitä, että puun syyt asettuvat vertikaaliin linjaan kaulan puun läpileikkauksessa. Käytännössä vaikutusta ei huomaa, joka on tässä tapauksessa kullan arvoinen asia. Tähän tapaan valmistettu kaula ei nimittäin kosteusolojen muuttuessa elä lähellekään niin paljon kuin edullisemmasta puutavarasta valmistettu kaula.

  Kaikkien USA-bassojen sekä 5-kielisten Skyline-bassojen kaulojen sisällä on kaularaudan lisäksi myös kaksi grafiittitankoa, jotka edistävät kaulan kestävyyttä entisestään, mutta myös eliminoivat niin kutsutut “dead spotit” ja saavat kaulan soimaan tasaisesti kauttaaltaan.

 • Nauhat: Kaikkien Lakland-bassojen nauhojen viimeistelystä vastaa yhdistelmä osaavaa käsityötä ja saksalaista insinööritaitoa. Rakentajien käden jatkeena toimiva PLEK-laite nimittäin hioo nauhat yksi kerrallaa juuri kyseiselle soittimelle oikealle korkeudelle millin sadasosan tarkkuudella.

 • Kaulaliitos: Hyvin tehty pulttiliitos saa soittimen Laklandin valitsemat materiaalit soimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Liitos tapahtuu viidellä pultilla. Näin kaula uppoaa runkoon niin, että pääsy korkeammille nauhoille on vaivatonta, mutta pinta-ala rungon ja kaulan yhtymäkohdassa on tarpeeksi suuri soittimen vapaan värähtelyn sallimiseksi.

 • Rungon leikkaus: Rungon malli (ohuen kaulaliitoksen tukemana) salliin helpon pääsyn korkeimmillekin nauhoille.

 • Runko: Korkealaatuista saarnia tai leppää. Deluxe-malleissa myös loimuvaahterakansi.

 • Talla: Kromattu messinkinen runko teräksisillä osilla. Laklandin talla mahdollistaa kielten kulkemisen rungon läpi, mutta myös kiinnityksen tallaan.

 • Mikrofonit ja elektroniikka: Laklandin oma aktiivielektroniikka mahdollistaa basson, diskantin ja keskialueen leikkaamisen tai korostamisen. Bassojen etuaste on myös ohitettavissa volumepotikan push/pull-toiminnolla jolloin basso toimii täysin passiivisena. Laklandin etuaste on hurinan osalta erittäin hiljainen.

  Laklandin käsin käämityt mikrofonit valmistetaan merkin kotikaupungissa Chicagossa ja ne toimivat erinomaisena kombona Laklandin oman aktiivielektroniikan kanssa.

Lisää tietoa, artikkeleita, arvosteluita ja muuta mediaa löydät Laklandin verkkosivulta